Ricoh

Ricoh - Inktpatronen en Toners

Ricoh is bij de meeste mensen vooral als producent van digitale camera’s en als merknaam op kopieerapparaten in kantoren en in copy-shops bekend. Maar de Japanse onderneming is niet alleen internationaal als producent van digitale kantoorcommunicatiesystemen actief, maar heeft ook printers voor thuisgebruik in de aanbieding. Met een nieuw soort printergel probeert de onderneming momenteel zelfs om inkt en toner voor printers te vervangen.

Bij de oprichting in 1936 verkocht Ricoh – toen nog onder de bedrijfsnaam Riken Kankoshi – lichtgevoelig papier, bijvoorbeeld voor de belichting van foto’s. Twee jaar later begon de onderneming met de productie van camera’s. Met de Ricohflex II, die over twee lenzen beschikt, was het bedijf in het begin van de jaren 50 daarmee voor het eerst ook zeer succesvol.

In 1955 volgde, met de introductie van het eerste diazokopieerapparaat (een diazotypie staat ook als blauwdruk bekend), Ricohs intrede in de kantoorapparatuurindustrie.

De snelste fax ter wereld

In 1973 vestigde de onderneming een snelheidsrecord, dat tegenwoordig vrij lachwekkend overkomt: de kantoorfax Rifax 600S had voor de verzending van een faxbericht tussen New York en Tokio minder dan een minuut nodig. Tegenwoordig zijn e-mails met fotobijlagen binnen enkele seconden aan de andere kant van de wereld.

Het meest verkochte kopieerapparaat was in 1975 een Ricoh-apparaat. In 1981 begon men ermee, PPC's te vermarkten; in 1982 introduceerde de onderneming het eerste digitale kantoorsysteem, en in 1989 zag de eerste digitale ISDN-fax het licht (Rifax 7000D).

De onderneming ging in 2011 een samenwerking aan met de Heidelberger Druckmaschinen AG, wat echter alleen voor grote drukkerijen van belang was. Meer opzien baarde in hetzelfde jaar de uitbouw van de eigen kleine fotodivisie door de overname van concurrent Pentax – inclusief de cameramodellen en de merknaam.

Producten voor op kantoor en voor thuis

Naast de digitale fotografie is Ricoh vooral als aanbieder van digitale kantoorcommunicatieoplossingen, inclusief grote kopieerapparaten en printers, en softwareoplossingen voor middelgrote kantoren en grote ondernemingen actief. Het portfolio bevat echter ook laser-, inkjet- en gelprinters uit de Aficio-serie, voor particulieren met hogere printvolumes en voor kleine kantoren.

Terwijl laserprinters zoals gewoonlijk met toner en inkjet printers zoals altijd met inkt werken, biedt Ricoh met de GelSprinter-modellen een bijzondere eigen ontwikkeling. In hun inktreservoirs bevindt zich een stroperige gel, die door hitte vloeibaar wordt en na de overdracht met een in een verhouding brede printkop, op het papier meteen weer droogt.

Gel beter als inkt

De GelSprinter van Ricoh – zoals de Aficion GX 7000 – werken sneller dan inkjet printers, die tijdens het drukken langer moeten wachten, tot de inkt niet meer vervaagt of uitsmeert, als de volgende bladzijde uitgespuugd wordt. Bovendien tonen foto’s en teksten bij de gelprinters van Ricoh minder onscherptes, aangezien de opgebrachte gel, anders dan printerinkt, niet meer uitloopt in de papiervezels.

Volgens gegevens van Ricoh functioneert het printen met gel ook op conventioneel papier. Zijn speciale receptuur moet ervoor zorgen, dat het ook in een droge omgeving pas op het papier droogt. De afdrukken zijn watervast en ongevoelig voor zonlicht – wat van inkjet- of laserprinters niet bepaald gezegd kan worden. De gel is echter nog duurder en vond tot nu toe bij andere producenten geen navolging, zodat de verspreiding ervan beperkt is gebleven.