Canon

Canon - Inktpatronen en Toners

De Japanse printerfabrikant Canon kan terugkijken op een lange en succesvolle geschiedenis als cameraproducent, maar het bedrijf staat tegenwoordig niet alleen vanwege de goede foto's bekend, het heeft zich namelijk ook op het gebied van printers stevig gevestigd. Met zijn Japanse bedrijfsfilosofie Kyosei ("Samen leven en werken voor het algemene welzijn") komt Canon nadrukkelijk uit voor zijn thuisland.

Oprichting als cameraproducent

De officiële oprichting van Canon dateert van 10 augustus 1937. De oprichters Uchida Saburo, Yoshida Goro en Takeshi Mitarai hadden zich voorgenomen om prijsvriendelijke analoge compacte camera's te maken naar het voorbeeld van Leica en Contax, die toen aan de top van de fototechniek stonden. Hiervoor ontwikkelden de drie al in de jaren voor de oprichting de eerste modellen onder de marktnaam Kwanon.

Deze strategie was succesvol, want Canon is vandaag de dag de grootste cameraproducent van de wereld. Bovendien biedt het bedrijf meerdere producten op het gebied van digitale afbeeldingen aan. Hiertoe behoren naast videocamera's en verrekijkers ook printers, scanners, faxapparaten en kopieermachines. Natuurlijk zijn er intussen ook multifunctionele apparaten (bijvoorbeeld de Canon Pixma MG 6250), net als toner en inkten. In 1983 probeerde Canon het zelfs als fabrikant van thuiscomputers, maar had daarmee geen succes. Aan het eind van de 90'er jaren bracht de firma met de Canon BN22 een laptop uit met een ingebouwde inkjetprinter, waarbij het papier blad voor blad van voren onder het toetsenbord geschoven moest worden en dan achter het beeldscherm er weer uit kwam.

De eerste printer in de 70'er jaren

In 1970 begon Canon met de ontwikkeling en productie van kopieersystemen, in 1979 volgde met de laserprinter LBP-10 het eerste printsysteem. Het digitale fullcolour-kopieersysteem CLC-1 uit 1987 leverde zulke goede kopieën, dat de fabrikant vanaf 1993 voor de navolgende systemen CLC 350 en CLC 550 onder druk van de veiligheidsinstanties technologieën tegen vervalsing ontwikkelde: de apparatuur werd namelijk zeer vaak met succes gebruikt voor het vervalsen van bankbiljetten.

In het jaar 2004 ontving Canon bovendien de Big Brother Award van de Chaos Computer Clubs. Het bewijs zou zijn gevonden, dat Canon zonder technisch hulpmiddel het serienummer van ieder kopieerapparaat als een onzichtbare code op elke kleurenkopie printte. Die maakte het mogelijk, de kopie naar het desbetreffende apparaat terug te herleiden.

Op 16 november 2009 nam Canon de printerfabrikant Océ over en streeft sindsdien naar het wereldleiderschap van de printerindustrie. Voor de markt van thuisgebruikers waren de effecten maar gering. Canon dichtte met de producten en marktaandelen van Océ weliswaar een gat in zijn portfolio, maar hoog presterende digitale printersystemen op het gebied van productieprinters is iets heel anders dan laser- en inkjetprinters, waarbij iedereen zelf de inkt en toner kan vervangen.

Inkjet-, laser- en fotoprinters

Naast de professionele print- en kopieersystemen, zoals de Océ VarioPrint DP Line, dat met de iF Product Design Award 2012 werd onderscheiden, heeft Canon tegenwoordig zes printertypes in het aanbod, die geschikt zijn voor privégebruik. Zowel bij de inkjetprinters van de Pixma-serie als ook bij de laserprinters uit de i-Sensys-rij zijn er telkens multifunctionele apparaten met scan- en kopieerfunctie aanwezig, waarvan ook minstens een met een ingebouwde fax.

Canon legt het speerpunt van zijn printers op het printen van foto's. Voor de professionele fotoafdrukken staan de Pixma Pro-modellen klaar, die met inkt werken. De compacte Selphy-fotoprinter geeft de afdrukken meteen in de gangbare fotoformaten van 9x13 of 10x15. Ze dragen na elkaar een rode, een gele en een blauwe verflaag van hun kleurenlint op het fotopapier en lakken deze tot slot. Alle voor de Canon-apparatuur benodigde verbruiksmaterialen zoals inkt en toner, kunt u hier portovrij bestellen.