Lexmark

Lexmark - Inktpatronen en Toners

De oprichting van Lexmark was op 27 maart 1991, toen de toenmalige computergigant IBM zijn printergedeelte afstootte om deze compleet aan investeerders te kunnen verkopen. Het Amerikaanse IT-concern ontwikkelde sinds de jaren 50 printers als randapparatuur voor zijn eerste IBM-computer. In de periode na de afstoting droegen de productlijnen van de nieuw gecreëerde onderneming eerst nog het label IBM – met als onderschrift Lexmark. Tegenwoordig bedient Lexmark met een breed palet van print- en beeldproducten, voornamelijk laserprinters en software, de markt voor zakelijke en privégebruikers.

Producent onder een vreemde vlag

In 2001 werkte Lexmark opnieuw samen met zijn oude moederconcern en produceerde voor deze weer een IBM-laserprinter. Het produceren onder een andere labelnaam is een echte traditie bij Lexmark, want al aan het eind van de jaren 90 maakte de onderneming inkjetprinters voor de firma Compaq en later laser- en inkjetprinters voor de firma Dell, die onder hun desbetreffende merknamen op de markt kwamen.

Nog tot in het jaar 2002 hield Lexmark zelfs de productie van typemachines in stand. Maar in hetzelfde jaar presenteerde de onderneming ook zijn eerste kleureninkjetprinter met een afdrukresolutie van 4.800 dpi – fotoprinters zoals de P915 InkJet PhotoPrinter kunnen op deze wijze zeer scherpe afdrukken leveren. Vijf jaar later beheersten de inkjetapparaten van de fabrikant het draadloos printen via WLAN. Ondertussen biedt de onderneming ook mobiele printoplossingen op verschillende gebieden aan: in de vorm van print-apps voor smartphones en tablets voor lokale WLAN, maar ook voor veilige printmogelijkheden via internet of cloud-diensten.

Mijlpalen binnen het bedrijf

Reeds in 1993 printte de eerste laserprinter van Lexmark zestien pagina's per minuut. Als volgende mijlpaal kwam in 1997 de eerste inkjetprinter van de onderneming met een afdrukresolutie van 1.200 x 1.200 dpi en in 1998 de eerste DIN-A3-kleurenlaserprinter, die tot twaalf pagina's per minuut leverde.

De laatste tijd blijft economisch succes voor Lexmark uit. In 2012 kondigde de onderneming aan om de productie van inkjetprinters binnenkort voorgoed te beëindigen. In 2013 gebeurde dat met de verkoop van de inkjetdivisie, inclusief een fabriek op de Filipijnen, aan het Japanse concern Funai Electric. In de verkoopprijs, waarvan wordt beweerd dat deze 100 miljoen dollar was, waren ook 1.500 patenten inbegrepen. Met het verdwijnen van de inkjettechnologie vindt ook een verschuiving van de Lexmark-portfolio's plaats van de productie van printerhardware naar -software en -diensten, zoals Managed Print Services. Hiertoe dragen ook de vier bedrijfsovernames bij binnen twee jaar op het gebied van software.

Bye-bye inkjet!

Van Lexmark zijn zodoende geen nieuwe inkjetprinters meer te verwachten. Wie al een dergelijk Lexmark-apparaat in huis heeft staan, bijvoorbeeld de ColorJet P3120 of apparaten uit de X Ink-tak, hoeft zich echter geen zorgen te maken: zowel bokpassende inktpatronen als toner en verbruiksmaterialen voor andere Lexmark-apparaten vindt u in onze winkel.