Dell

Dell - Inktpatronen en Toners

Het Amerikaanse bedrijf Dell werd in 1984 opgericht door Michael Dell in Austin (Texas, VS) onder de naam PCs Limited. Met 62 miljard dollar omzet in 2012 behoort het ondertussen tot een van ‘s werelds grootste fabrikanten van hardware. Meer dan 100.000 medewerkers (waarvan 500 in Nederland) zorgen wereldwijd voor de ontwikkeling en de verkoop van computers, notebooks, monitors, tablets, smartphones en ook printers. Natuurlijk biedt Dell ook inktpatronen en tonercartridges voor zijn apparatuur aan.

Elke wens is uitvoerbaar

Het bijzondere aan Dell is dat het bedrijf zijn producten voornamelijk zelf distribueert. Eindconsumenten, middenstanders en grote bedrijven bestellen doorgaans direct bij Dell, via internet, fax of telefoon. Computers en notebooks worden pas gemonteerd als klanten een bestelling hebben geplaatst. Dat heeft als voordeel voor de klanten dat ze hun computer precies volgens hun wensen kunnen samenstellen. Het voordeel voor Dell is dat het bedrijf nauwelijks opslagruimte voor afgewerkte computers nodig heeft.

Meer dan een onemanshow

Al in 1983 begon Michaell Dell met de verkoop van computeronderdelen. Een jaar later richtte hij het bedrijf PCs Limited op, dat later Dell Computer Corporation en ten slotte Dell zou worden genoemd. Ook nu nog (midden 2013) is de oprichter en naamgever van het bedrijf directeur en Chief Executive Officer. Al een jaar na de oprichting bouwde het bedrijf zijn eerste eigen computer. In 1988 ging het naar de beurs en veroverde het de markt buiten de VS. Andere mijlpalen van het bedrijf: de eerste verkochte notebook in 1991, een miljard dollar jaaromzet in 1993, de eerste verkoop via internet in 1996, 40 miljard dollar jaaromzet in 2003. In dit jaar begon de Amerikaanse onderneming ook met de verkoop van Dell-printers. De laatste jaren heeft het bedrijf meerdere grote ondernemingen overgenomen, zoals de computerfabrikant Alienware en het softwarebedrijf Quest, en is het directe-verkoopmodel losgelaten. Zo is Dell-apparatuur ondertussen in Nederland onder andere te koop in de winkels van Dynabyte.

Inkjet- en laserprinters van Dell

Hoewel Dell in 2003 begon met de verkoop van inkjet- en laserprinters (de eerste modellen waren 940, P1500, S2500 en S2500n), distribueert het bedrijf tegenwoordig (zomer 2013) in Nederland via de internetwinkel enkel nog laserprinters en multifunctionele laserapparatuur. Er zijn zowel zwart-wit- als kleurenlaserprinters verkrijgbaar. De multifunctionele apparaten kunnen bovendien naast printen ook kopiëren, scannen en faxen. De prijs ervan varieert van minder dan 300 euro voor het instapapparaat Dell C1765nf (kleur) tot ongeveer 2500 euro voor het topmodel Dell B5465dnf (zwart-wit). Voordelige zwart-wit-laserprinters, zoals de populaire Dell B1160w, zijn al te koop vanaf ongeveer 100 euro en vormen een goede keuze voor eindgebruikers of kleine ondernemingen. Voor alle huidige en vele oudere laserprinters alsmede voor de inkjetprinters van Dell biedt onze winkel bijpassende inktpatronen en tonercartridges.