Samsung

Samsung - Inktpatronen en Toners

Samsung behoort tot een van de meest succesvolle ondernemingen ter wereld. De bedrijfspartner Samsung Electronics heeft zich in de voorbijgaande jaren ontwikkeld tot wereldwijde producent van mobiele telefoons en breedbeeldtelevisies. Een echt gat in de markt zijn de Android-smartphones van de Galaxy-serie, zoals het vlaggenschipmodel Galaxy S4. Maar ook op kantoor behoort Samsung bij de marktleiders, het biedt een veelvoud aan voordelige en technisch uitstekende printers en multifunctionele apparaten inclusief bijpassende tonercartridges en inktpatronen.

Van vishandelaar tot een van de leidende elektronicaconcerns

Samsung werd in 1938 opgericht door Byung-Chull Lee. De bedrijfsnaam betekent 'Drie Sterren' en staat voor de drie zonen van de grondlegger van de onderneming. In het begin exporteert de firma gedroogde vis, groenten en fruit naar Mantsjoerije en Peking. Na een kleine tien jaar is de grondsteen voor het latere wereldwijde succesverhaal gelegd. Samsung beheert dan al zijn eigen graanmolens evenals productie- en handelsfirma's. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw behoort Samsung Electronics al tot de grootste producenten van de binnenlandse elektronica in Korea en begint nu ook elektronische apparaten te exporteren. 

In 1974 neemt de onderneming de firma Korea Semiconductor over en vestigt zo een leiderpositie in de productie van halffabrikaten.

In 1987 sterft de oprichter van de onderneming Byung-Chull Lee, nadat hij bijna vijftig jaar lang het concern heeft geleid. De nieuwe directeur van de firma wordt zijn zoon Kun-Hee Lee. Hij heeft het ambitieuze doel, Samsung tot een van de vijf grootste elektronicaconcerns van de wereld te maken. 

In 1983 begint Samsung met de productie van een serie pc's. In 1989 breekt het concern de grens van 20 miljoen geproduceerde kleurentelevisies. Meerdere mijlpalen in de bedrijfsgeschiedenis zijn:

  • in 1992 presenteert Samsung het eerste DRAM-computergeheugen met een capaciteit van 64 megabyte
  • in 1998 start de serieproductie van de eerste digitale televisieapparatuur
  • in 2005 start de verkoop van ´s werelds eerste mobiele telefoon met een 7-megapixel-camera
  • in juni 2009 komt met de i7500 Samsungs eerste Android-smartphone op de Europese markt

Starten op de printersmarkt: laat, maar des te succesvoller

Samsung begint vrij laat met het produceren van printers. De firma produceert weliswaar sinds 1991 ook laserprinters, maar verhandelt deze apparaten pas sinds 1999 onder zijn eigen naam. Ondanks dat zorgt Samsung in enkele jaren tijd voor opschudding. Samsung is vandaag de dag ´s werelds op een na grootste fabrikant van printers en multifunctionele apparaten - en behoort tot de weinige aanbieders, die bijna alle kantoorproducten zelf ontwikkelt. De printertak van het concern bestaat uit meer dan 3000 ingenieurs en investeert rond elf procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling. In 2011 verkoopt Samsung in totaal 562.000 printers en bereikt - niet in de laatste plaats dankzij de modellen ML-2165W laserprinter of het multifunctionele laserapparaat CLX 3185 - het marktleiderschap bij de DIN-A4-laserprinters.

Samsungs printerafdeling bestempelt zichzelf als 'Laser Company', de onderneming richt zich volledig op de laserprinttechnologie. De pas in 2012 op de markt gebrachte en op Kodak-techniek gebaseerde inkjetmodellen met de huishoudens als doelgroep, zoals de CJX-2000FW multifunctionele printer, worden niet meer gemaakt. De originele vervangende cartridges zijn desondanks nog steeds verkrijgbaar. Samsung behoort bij een van de grootste aanbieders op het gebied van laserprinters en multifunctionele apparaten (zwart-wit en kleur) in de formaten A4 en A3. Het bedrijf bedient daarbij zowel de markt voor particulieren als voor ondernemingen. Met de gratis app Samsung Mobile Print, verkrijgbaar voor iPhone, iPad, Android en Windows Phone, kunnen gebruikers draadloos per WLAN van hun smartphone of tablet-pc printen. In tegenstelling tot concurrerende apps lukt dat niet slechts met foto's en PDF's, maar ook met Microsoft Office-documenten, zoals Word- en Excel-bestanden.