Sharp

Sharp - Inktpatronen en Toners

Sharp wordt tot de toonaangevende producenten van LCD-beeldschermen gerekend. Het productpalet van het Japanse concern reikt van consumentenelektronica en witgoed, zoals magnetrons en koelkasten, via mobiele telefoons tot zonnepanelen. Bovendien beschikt Sharp over langdurige ervaring in het office-segment, en heeft het talrijke printers en multifunctionele apparaten, evenals de bijpassende tonercartridges en inktpatronen in het assortiment.

Een potlood als naamgever, radio’s als aanjagers van groei

In het jaar 1912 wordt de Japanner Hayakawa Tokuji zelfstandige, om een uitvinding te vermarkten die met elektronica helemaal niets van doen heeft: een riemgesp met drukknopen, waarmee riemen ook zonder oogjes in de lengte kunnen worden versteld. Zijn latere bedrijfsnaam dankt Sharp (in het Nederlands ‘scherp’, ‘spits’) echter aan een andere innovatie die in 1915 op de markt komt. Het gaat om de Ever-Ready Sharp Pencil, een mechanisch vulpotlood dat slijpen overbodig maakt.

De groei naar elektronicaconcern dankt Sharp aan de visie van zijn oprichter. Al vroeg onderkent Hayakawa Tokuji het potentieel van het nieuwe medium radio. In 1925 begint Sharp met de verkoop van zogenoemde kristalradio’s; in 1929 volgen de buisradio’s. Sharp exporteert apparaten naar China en Zuidoost-Azië: de onderneming ontwikkelt zich tot een van de grootste radioproducenten van de regio.

Sinds 1931 houden Sharp-ingenieurs zich bezig met televisietechniek. In 1951 is het eerste zwart-wit prototype klaar; twee jaar later begint de massaproductie. Andere mijlpalen in de bedrijfsgeschiedenis: in 1962 worden de eerste magnetrons, en een jaar later de eerste zonnecellen in productie genomen. In 1973 presenteert Sharp het eerste apparaat met de dan nieuwe beeldschermtechnologie LCD, de zakrekenmachine EL-805. Deze innovatie wordt in 2005 met de gerenommeerde IEEE Milestone Award gewaardeerd. Begin 2001 start Sharp dan zijn bekroonde Aquos-serie LCD-tv’s. Het in 2012 geïntroduceerde model LC-90LE745U mag zich tenminste voorlopig nog met de titel ‘grootste LCD-televisie ter wereld’ tooien: de beeldschermdiagonaal van deze gigant meet een ongelooflijke 90 inch – dat is 229 centimeter.

Printers en multifunctionele apparaten voor alle toepassingen

Het startschot voor het printerbedrijf valt in 1972: Sharp brengt zijn eerste fotokopieerapparaat op de markt. Tegenwoordig bedient Sharp het gehele spectrum aan kantoorapparatuur: het productaanbod omvat zwart-wit- en kleurenlaserprinters, compacte multifunctionele apparaten voor thuiskantoren en kleine kantooromgevingen, evenals werkgroep-MFP’s voor hoge printvolumes, die ook veel mogelijkheden voor documentbeheer en uitstekende gegevensbeveiliging bieden. Sharps printerdivisie geldt als zeer winstgevend; dat wekt belangstelling. Concurrent Samsung neemt in maart 2013 voor drie procent deel in het concern Sharp en doet kort daarop ook een bod voor de overname van de Office-divisie, maar Sharp wijst dit af.

Het concern weet wat het aan zijn printing-divisie heeft: bij onafhankelijke tests presteren de printers en MFP’s van Sharp regelmatig uitstekend, bijvoorbeeld de mobiele zwart-wit-laser MFP AL-1035, voor zakelijk gebruik onderweg, en de goedkope multifunctionele kleurenlaserprinter MX-2610N, die beide door het tijdschrift Facts als ‘zeer goed’ zijn gewaardeerd. De actuele apparaten uit de MX-serie hebben als bijzonderheid een groot touchscreen (diagonaal 25,6 centimeter) dat de bediening ook voor beginners kinderspel maakt. De ecoscanfunctie zorgt er bovendien voor dat de fixeereenheid uitgeschakeld blijft als er niet geprint wordt. Daardoor daalt het energieverbruik.

 

Selecteer Uw serie