Toshiba

Toshiba - Inktpatronen en Toners

Bij de bedrijfsnaam Toshiba denken maar weinig mensen meteen aan printers. Dat ligt echter niet 

van elektronische apparatuur ter wereld, maar sinds alleen aan de talrijke andere branches die het Japanse technologieconcern van producten zoals notebooks, tablets en tv-toestellen voorziet; de fabrikant richt zich met zijn printproducten uitsluitend op zakelijke en industriële klanten.

Toshiba ontstond in 1939 uit de fusie van drie Japanse ondernemingen en heette eerst Tokyo Shibaura Denki. Bekend werd het concern echter onder zijn korte benaming, die in 1978 ook de officiële naam van het bedrijf werd. Tegenwoordig zijn onder de paraplu van het moederconcern meer dan 600 dochterbedrijven actief in zeer diverse gebieden. De onderneming is onder andere de op zes na grootste fabrikant een bedrijfsovername in 2006 is Toshiba ook wereldmarktleider op het gebied van kernenergie.

Printproducten voor de professionele klant

De printdivisie van het technologieconcern werd na de overname van TEC Electronics in 1994 aan de Toshiba TEC Corporation uitbesteed, die zich tegenwoordig vooral bezighoudt met de ontwikkeling en vervaardiging van kopieerapparaten en faxmachines, en printers enkel nog als relatief ingewikkelde oplossingen voor documentmanagement voor zakelijke en industriële doeleinden aanbiedt, onder andere ook systemen voor het drukken van bankbiljetten. Daarnaast ontwikkelt de onderneming ook elektronische kassa- en kiosksystemen voor de zogenaamde “Point of Sale” en inktkoppen voor professionele inkjetprinters, die voor hoogwaardige industriële prints gebruikt worden.

Toshiba TEC’s e-STUDIO-oplossingen voor documentmanagement zijn multifunctionele netwerk-compatible print- en kopieersystemen, met ingebouwde harde schijven met sorteer- en bindfunctionaliteiten voor het vervaardigen van hoogwaardige documenten, variërend van “arbeidsplaats-/teamsystemen” tot “afdelingssystemen” en “high performance systeem”. Dit gaat allemaal iets te ver voor thuisgebruikers, zelfs voor ambitieuze eigenaars van een thuiskantoor.

In 2003 introduceerde de printdivisie van Toshiba een toner die minder papier verbruikte en daardoor milieuvriendelijker was. Het bijzondere aan deze toner was, dat deze inkt net als normale vulpeninkt weer onzichtbaar gemaakt kon worden. Door verhitten werden met de zogeheten e-blue-vloeistof bedrukte bladzijden weer wit, en konden ze dus opnieuw worden gebruikt. Documenten met gevoelige gegevens hoefden niet meer versnipperd en weggegooid te worden, maar konden na even te zijn opgewarmd weer op de stapel printpapier worden gelegd. Ze werden heel eenvoudig in een speciaal apparaat gelegd dat binnen twee uur 200 pagina’s kon wissen. In Europa kwam deze slimme uitvinding, anders dan in Japan, echter nooit op de markt.

Deze printers zijn niet voor iedereen

Tot het assortiment van Toshiba behoren tegenwoordig print- en kopieersystemen – zoals de BD-serie en de TF-serie - voor kleine en grote ondernemingen, evenals kassasystemen. Anders dan in de begintijd van de computer, toen Toshiba nog met luid ratelende matrixprinters vooral op de groeiende elektronicamarkt aanwezig was, produceerde de onderneming later nooit laser- of inkjetprinters en de bijbehorende toebehoren voor consumenten. Daardoor is inkt of toner met de merknaam Toshiba voor gebruikers van Toshiba’s “oplossingen voor documentmanagement” ook niet verkrijgbaar in de normale elektronicahandel.

Selecteer Uw serie