Zebra

Zebra - Inktpatronen en Toners

In een parkeergarage of in een warenhuis, op de luchthaven of misschien wel bij een concertbezoek: op al deze plaatsen heeft waarschijnlijk ieder van ons wel eens een afdruk gekregen en in de hand gehouden die uit een printer van de firma Zebra Technologies afkomstig was, zonder zich bewust te zijn van de fabrikant. Zebra is een onderneming die weliswaar nauwelijks bekend is bij consumenten, maar waarvan de producten echter bijna door iedereen worden gebruikt.

Zebra Technologies: de onderneming

De Amerikaanse technologische onderneming Zebra Technologies startte in 1969 als producent van elektromechanische high-speed-producten. In het jaar 1982 verschoof de onderneming zijn focus naar etikettenprinters en ticketprinters en sinds 1986 is de bedrijfsnaam Zebra Technologies Corporation.

De producten van Zebra Technologies worden in ongeveer 100 landen overal ter wereld ingezet. Meer dan 90 procent van de Fortune 500-ondernemingen gebruikt volgens de fabrikant al Zebra-printers, die een veelvoud van toepassingen ondersteunen. De productie van de printers is sinds het jaar 2008 bijna volledig aan één fabriek in de Zuid-Chinese stad Guangzhou uitbesteed.

Zebra-printers wereldwijd in gebruik

De Zebra Technologies Corporation maakt onder andere allerlei thermische printers. Die worden bijvoorbeeld ingezet voor barcode-etiketten, smart labels en bewijzen, die niet alleen, maar vooral in de logistieke branche worden ingezet. Ook printers van plastic kaarten en RFID-printers, encoders voor schitterende RFID-stickers, zijn in het assortiment van de Zebra Technologies Corporation opgenomen, waarmee goederenstromen beter bewaakt en gecoördineerd kunnen worden. De onderneming biedt zijn zakelijke klanten bovendien mobiele oplossingen en completeert zijn portfolio met software, netwerkoplossingen en thermodruk-verbruiksartikelen.

De Zebra-printers in de iMZ-serie zijn gecertificeerd voor mobiel gebruik met smartphones en tablets, en printen betaalbewijzen, tickets enzovoort, die van tevoren op de iPhone of iPad, op Android-, Windows Mobile- of Blackberry-apparaten aangemaakt werden.

Kortom: er zijn veel mogelijkheden waarop wij, de klanten van de klanten van de specialistische printerfabrikant Zebra Technologies, met zijn thermoprinters of ten minste met de afdrukken daarvan in aanraking komen. Ze drukken bijvoorbeeld de kassabonnen bij de kassa, adresstickers op kantoor, geven bij concert- en bioscoopkassa’s de entreekaarten uit, de vervoersbewijzen voor bus en trein en veel andere tickets, genereren de wachtbonnetjes op kantoor of bij de klantenservice, evenals armbanden, bijvoorbeeld voor patiënten in ziekenhuizen; klantenkaarten, naambordjes, skipassen…

Printers met een eigen programmeertaal

In plaats van toner of inkt als verbruiksmateriaal hebben thermische printers van Zebra Technologies elk naar drukmethode (thermotransfer of thermodirect) thermosensitief speciaal papier (wordt bij verhitting zwart) of speciale was-, was-/hars- en hars-kleurenlinten, waarvan de kleuren gesmolten op robuust printpapier worden overgebracht. In het assortiment zijn daarom al aan de printer aangepaste rollen met bijvoorbeeld etiketten, speciaal ontvangstbewijspapier voor thermische drukprocessen, gekleurde linten, maar ook bedrukbare armbanden (zelfs met antibacteriële coating) opgenomen, evenals plastic kaarten en smartcards, waarvoor op zijn beurt andere speciale gekleurde linten en lamineermaterialen aangeboden worden.

De printers van Zebra Technologies maken gebruik van een eigen programmeertaal die ‘Zebra Programming Language’ (ZPL) genoemd wordt. Met deze printertaal en met daarop voortbouwende toepassingsprogramma’s zoals ZebraDesigner Pro kunnen gebruikers van gespecialiseerde Zebra-printers verhoudingsgewijs eenvoudig zelf uit de aangeboden verbruiksmaterialen individuele etiketten en stickers ontwerpen en dan bij de printlocatie de benodigde prints laten drukken.