Drum – Drumeenheid

De drum (of drumeenheid) maakt een belangrijk onderdeel uit van een laserprinter. Het is een onderdeel dat we alleen in laserjet printers vinden, aangezien inktjet printers gebruik maken van een andere techniek. De drumeenheid staat als het ware voor het onderdeel dat ervoor zorgt dat een bepaalde gewenste afbeelding wordt nagemaakt, om deze vervolgens op het papier af te drukken met behulp van de toner. Gezien de importantie van de drum is het van belang deze tijdig te vervangen wanneer er slijtage optreedt, om de kwaliteit van de afdrukken te kunnen waarborgen.

Werking van de drum

Een drum werkt op een relatief ingewikkelde manier. Dat komt onder andere door het feit dat het gaat om een essentieel onderdeel van de printer. In principe is de drumeenheid het onderdeel dat voor de afdruk op het papier zorgt, door een soort mal aan te maken. Dit gebeurt met behulp van statische elektriciteit. Door de drum een negatieve elektrische lading te geven kan de basis worden gelegd. Dit wordt gedaan met behulp van statische elektriciteit in het apparaat. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van licht (laser of LED) om ervoor te zorgen dat de gewenste afdruk op de drum ontstaat.

De drumeenheid zal vervolgens de elektrische lading verliezen, op de punten waar het licht op de drum valt. Dat heeft te maken met het foto-elektrisch effect, dat ervoor zorgt dat de negatieve lading van de elementen die belicht zijn verloren gaat. Op die manier ontstaat er als het ware een mal van de afdruk die er gemaakt dient te worden, met behulp van het licht op de drum. Vervolgens wordt de drumeenheid voorzien van het toner poeder, dat ook negatief geladen is. Hierdoor wordt het afgestoten door de niet-belichte onderdelen en nemen alleen de belichte delen het op. Zo is het mogelijk om de ‘mal’ op het papier te drukken.

Drumeenheid vervangen

Het is van belang om een drumeenheid regelmatig te vervangen, aangezien deze gemakkelijk stof aantrekt. Dat komt door het feit dat er gewerkt wordt met hoge elektrische spanningen, die erom bekend staan stof aan te trekken. Indien u de drum gaat vervangen is het verstandig om eventueel gemorste toner direct op te vangen met een doek, door die eventueel vochtig te maken. Indien u de drumeenheid heeft vervangen en u overtollige toner op wilt zuigen met de stofzuiger is het van belang om een HEPA-filter te gebruiken, aangezien de toner anders gewoon weer in het rond geblazen zal worden.