Fax – Thermal fax

Een fax of een thermal fax zorgt ervoor dat u boodschappen kunt ontvangen via de telefoonlijn en die af kunt laten drukken. Het is op die manier bijvoorbeeld mogelijk om een aantekening te maken op een bestaand document en die vervolgens door te faxen via de telefoonlijn. Een fax of een thermal fax leest als het ware duizenden kleine puntjes, om op die manier te bepalen welke en zwart of wit dienen te worden, om de ‘afbeelding’ na te maken.

Overeenkomst tussen fax en thermal fax

Een fax en een thermal fax hebben in de manier van scannen een belangrijke overeenkomst met elkaar. Wanneer u een fax wilt versturen zal er namelijk altijd een scan van het document plaatsvinden, om te bepalen welke ‘afbeelding’ er uiteindelijk via de telefoonlijn verzonden dient te worden. De beide apparaten maken gebruik van een fotosensor om te bepalen welke pixels er wit en welke er zwart dienen te zijn. Deze ‘afbeelding’ wordt vervolgens verzonden, om er aan de andere kant van de lijn voor te zorgen dat het document kan worden afgedrukt door de fax of thermal fax.

Verschil tussen fax en thermal fax

Uiteraard bestaat er daarnaast ook een belangrijk verschil tussen de fax en de thermal fax. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop de boodschap of de afbeelding uiteindelijk op het papier wordt gezet. Zo maakt de reguliere fax daarvoor gebruik van toner of inkt, terwijl de thermal fax hitte gebruikt om een afdruk te kunnen maken. Het verschil in techniek zorgt ervoor dat er een onderscheid gemaakt kan worden. Een reguliere fax kan het best vergeleken worden met een printer en werkt met regulier papier, terwijl een thermal fax kan werken met speciaal papier en gebruik maakt van de warmte.

Twee soorten thermal fax

Een thermal fax kan bovendien op twee verschillende manieren werken, waardoor er nog een onderscheid gemaakt kan worden. Zo zijn er apparaten die werken met speciaal thermal fax papier en de hitte gebruiken om de inkt in het papier tot uiting te laten komen. Aan de andere kant zijn er faxapparaten die gebruik maken van hun hitte om een speciaal lint te laten smelten, wat voor de afdruk zorgt. De fax en de thermal fax kunnen zo op heel verschillende manieren werken, waardoor u in bepaalde gevallen geen aparte inkt of toner nodig zal hebben.